Ideen med Basisindkomst

Götz Werner om Ideen med Basisindkomst. Det er en tanke, men også en følelse.

af Søren Skogstad Nielsen

En af de tyske pionerer for basisindkomst, Götz Werner, som også er indehaver af Tysklands største drogeri kæde inden for 'Matas-agtige varer', holder her et livfuldt foredrag om de tanker, der ligger bag basisindkomst. Foredraget simultan-oversættes til engelsk.

Det er et meget inspirerende foredrag, men er ikke en introduktion til basisindkomst, idet det blev holdt ved et seminar for mennesker, der i forvejen var med i basisindkomst-netværket. En del af pointerne er medtaget i det følgende:

Ikke robotsamfund

Man kan ikke overbevise folk om basisindkomst, de skal overbevise sig selv. Hvordan det? Først skal de tænke. Du kan give dem noget tankeføde, men så skal de vurdere efter med deres følelse.

For tanke alene fører til robotsamfund. Hvordan føle – jo, man må leve med ideen i det daglige, prøve ideen af på de situationer, man møder i det daglige – først da opnår man en hjertets fortrolighed, og først da vil ens handlinger virke. Og så kan man også se de nye rammer, som samfundet vil få, og de nye muligheder den enkelte får til at udnytte sine ressourcer til alles bedste. Det drejer sig i øjeblikket om at blive ved og ved. Prøv, hvor du kan, at starte diskussioner om basisindkomst. På denne måde vil du lære meget om, hvordan ideen virker.

Blindheden over for noget nyt

I almindelighed vil de fleste ikke engang overveje muligheden, selvom de ikke aner det mindste om basisindkomst. Alene at nå til at mennesker begynder at overveje basisindkomst som en mulighed i samfundet vil være utroligt godt. For det ville give dem impulser til deres sociale intuition, og de vil ud fra deres egen situation opdage de nye muligheder. Man kan ikke vente på medierne. De tænker skematisk i de traditionelle begreber og er blinde for nyt.

Vi er ikke selvforsørgende længere

I meget gamle dage levede du som bonde, og alt, hvad du frembragte, var til dig selv. Nu er tingene gennem de sidste to hundrede år blevet anderledes, og gennem de sidste tres år har samfundet udviklet sig, så vi nu arbejder for hinanden. Tænk på dig selv! Sandsynligvis dyrker du ikke din mad selv. Har du lavet din bil, dit fjernsyn eller din cykel selv?

Du kan ikke stole på dine sparepenge

Samler du penge sammen til din alderdom? Lad være med det! Sørg for at dine børn kommer godt i vej, så vil de kunne hjælpe dig som gammel. For penge kan forsvinde. I de finanskriser, vi går igennem nu, bliver pengene destruerede. Og det er ikke de rige folks penge, det er folks sparepenge, der forsvinder.

Basisindkomst passer til samfundets indretning

Med basisindkomst lever vi af, hvad samfundet producerer måned for måned. Ældre som unge. Der er ikke nogen pengeophobninger. Der er ikke nogen prisfluktuationer, som flytter samfundets værdier rundt mellem generationerne på en ustyrlig måde.

Denne ændring fra at opleve sig som selv-forsørgende til at blive samfunds-forsørget er ikke noget revolutionerende, men i  stedet en erkendelse af, hvordan samfundet er indrettet nu. Men vi har ikke erkendt dette.

Ideen om at man sælger sin arbejdskraft for penge
er dybt skadelig

Götz Werner siger: Jeg opdagede selv, - efter mange hundrede ansættelsessamtaler med mennesker i min butikskæde, - at  de skulle have penge fra mig, for ellers havde de ikke mulighed for at arbejde for mig – det ændrede hele mit syn på løn og arbejde. Jeg har brug for en indkomst for at kunne leve. Og når jeg lever, kan jeg arbejde. Kan jeg få den indkomst uden at miste min selvrespekt som menneske? For så har jeg frihed. Så har jeg frihed til at kunne sige nej – gå min egen vej. Baseret på mine egne ideer og hvad JEG vil. Hvis du i dag vil true nogen i vort samfund, så skræmmer du vedkommende med truslen om at blive afskediget, med at gå ned i løn, med korttidskontrakter etc.

Lad os sætte hinanden fri!

Vi skal sætte hinanden fri af disse trusler, - så vil vi vokse og gro. Når folk spores ind på selv at overveje principperne bag basisindkomst – så opdager de, hvad det drejer sig om, så vil ideen sprede sig.

Hvad du selv kan gøre!

Leg med ideen:

  • Hvordan ville dit liv have været, hvis det var levet med basisindkomst?
  • Og hvordan ville det have været, hvis dine forældres liv også var levet med basisindkomst?
  • Leg med denne tanke og du vil blive overrasket.
  • Men du kan også skrive under på EU underskriftindsamlingen.