GMO forsøg stopper i Danmark

Den sidste producent af genmodificerede organismer, Monsanto, flygter ud af Danmark. Den folkelige modstand er for stor siger presseansvarlig for Monsanto, men forsøger med flugten antageligt også at skjule dårlige testresultater.

af Benny Dyhr Thomsen 30/5-2013

Beslutningen om flugten ud af Danmark kommer lige op til den bebudede demonstration i København d. 25 maj. Demonstrationen var specielt rettet mod Monsanto og formålet var

  • For at beskytte vores fødevareforsyning mod genetisk modificeret mad

  • For at støtte lokale landmænd, så de ikke bliver fanget i Monsantos gældsfælde

  • For at sprede bevidsthed om de skadelige virkninger af genetisk modificeret mad

  • For at fremme økologiske og organiske løsninger

Den tidligere Landbrugs- og fødevareminister Eva Kjer Hansen talte tilbage i 2009 om 3 forsøg med dyrkning af GMO-planter i Danmark. Eva Kjer Hansen mente dengang at forsøgene ville lede til Danmarks accept af GMO på bare tre år. Ministeren forudsagde at derefter ville mange landmænd dyrke GMO. Men sådan gik det ikke. Den folkelige modstand var uforudset stor og Visions-Partiet dannede front med demonstration juni 2007.

Presseansvarlig Brandon Mitchener for Monsantos siger, at de principielt kun ønsker at sælge biotek-frø i lande, hvor der er bred opbakning fra forbrugere og myndigheder. Disse lande er svundet til bare tre lande i Europa.

Tidligere har kemifirmaet Bash og agrofirmaet Syntega trukket sig. Danske myndigheder bekræfter at det er slut med genmodificerede afgrøder i Danmark. Men der kan komme nye ansøgninger. Der er således ikke forbud fra myndighedernes side, det er firmaerne selv der har trukket sig.

Kilder:

DR
Center for Undersøgende Journalistik
i Danmark (Investigative Reporting Denmark)
Åbenhedstinget