Hjerner påvirker hjerner

Videnskaben har ingen forklaring på bevis for at hjerner påvirker hjerner. Men forsøg på Bastyr university i USA med hjernescanner giver beviset.

af Benny Dyhr Thomsen 1/6-2013

Hjerner påvirker hjerner viser forsøg fra 2005 på Bastyr university i USA foretaget af professor Leanna Standish. I 2005 lavede hun en række forsøg, hvor hun opsøgte healere på Hawai der var kendt for deres evner og bad dem finde en person som de kunne forbinde sig med. Forsøgene var at healeren og forsøgspersonen blev placeret i adskilte rum og forsøgspersonen blev placeret i en hjernescanner og afskærmet med bind for øjnene og høretelefoner. Derefter blev healeren bedt om at kontakte forsøgspersonen i tilfældige intervaller af 2 min. Derefter sammenligenede man hjernescanningerne mellem on og off intervallerne fra healeren. Til professor Leanna' overraskelse var der forskel mellem scanningerne.
Leanna havde svært ved at tro på resultatet og lavede 29 forsøg i alt og i 87% af tilfældene var der en statistisk beviselig forskel.

Morten Overgaard, leder af cognotiv neuroscience research unit, forsker i bevidsthed siger at forsøgene kalder på bedre undersøgelser. For selvom det ikke kan udelukkes, at vi kan påvirkes af hinandens tanker, så har videnskaben ikke nogen forklaringer.

Kilde: DR videnskabens verden 20. sep. 2011